PDA

View Full Version : Neefektívne využivanie prostriedkov na ochranu lesa v Lesoch SR.


Ing. Rastislav Jakuš, PhD
19-02-2003, 22:03
Vážený pan minister,

Ako vedecký pracovník SAV sa dlhodobo zaoberám ochranou smrekových porastov pred podkôrnym hmyzom, zvlášť použitím feromónov. Dovolím si upozorniť na to ,že Slovensko dosahuje v tejto oblasti výborné a medzinárodne akceptované výsledky. Dobre funguje aj vývoj nových feromónových prípravkov. Slovenské výrobky sú mnohokrát účinnejśie ako zahraničné a pritom sú lacnejśie.
Žial, Lesy SR dlhodobo skoro výhradne nakupujú a použivajú zahraničné prípravky, ktoré sú oveža drahšie ako domáce. Účinnośť prípravkov je porovnatelná, prípadne slovenské sú účinnejšie. Podža mojích odhadov týmto postupom mohlo už dôjsť k zvýšeným nákladom Lesov SR rádovo v miliónoch korún.
V okolitých štatoch s transparentným prostredím, štatne lesy používajú skoro výhradne domáce feromóny, aj ked sú menej účinné. Na tieto skutočnosti som niekožko krát upozorňoval zamestnancov Lesov SR, žial bezvýsledne. Myslím že okrem ekonomických strát, Lesy SR týmto pristupom znevažujú aj slovenskú vedu.
Vzhžadom k tomu, že v súčastnosti začína prebiehať očistný proces v Lesoch SR, dúfam že ani táto oblasť nebude vynechaná.

Ostavam s pozdravom Lesu zdar,

Ing. Rastislav Jakuš, PhD.
Laboratórium Ochrany Lesa,
Ústav Ekológie Lesa, SAV
Zvolen