PDA

View Full Version : Snem v Nitre


František Bokor
11-02-2003, 12:13
Vážený pán minister!
Ako účastník snemu agropodnikatežov a vlastníkov pôdy dňa 7. februára v Nitre som bol vežmi príjemne prekvapený Vašou účasťou. Túto skutočnosť však znepríjemnila jedna "maličkosť" a síce spôsob, akým Ste reagovali na príspevok pána Tatára. Dr. Tatár pre súkromne hospodáriacich rožníkov niečo znamená, a jeho doterajšia práca pre nás je viac ako práca celej koalície dohromady aj s ostatnými stranami. To, že Ste sa počas jeho príspevku celý čas bavili, nás dosť prekvapilo. Toto stanovisko Vám píšem za viacerých členov združenia, ktorý považovali Váš postoj za nevhodný.
Rád by som sa mýlil...

Zsolt Simon
17-02-2003, 07:12
Vážený pán Bokor,

nebolo mojim úmyslom akýmkožvek spôsobom znevážiť vystúpenie pána Dr. Tatára na sneme agropodnikatežov v Nitre, tak ako ani jeho záslužnú prácu pre súkromne hospodáriacich rožníkov, ktorú si osobne vežmi vážim. Ak sa vás však dotkol spôsob, akým som podža Vašich riadkov na jeho vystúpenie reagoval, prijmite prosím Vy, ako aj pán Dr.Tatár moje úprimné ospravedlnenie.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR

Peter Tatar
22-02-2003, 23:17
Vážený pán minister,
vážení účastníci tejto diskusie,

vďaka za záujem o názory a výzvy, ktoré som na sneme Združenia vlastníkov pôdy a agropodnikatežov v dobrej viere vyslovil.
Dovožte pripojiť článok, ktorý som o tom zaslal do Rožnickych novín:

"Sloboda rožníka po vožbách 2002

Na valnom zhromaždení Združenia agropodnikatežov a vlastníkov pôdy Slovenska som tlmočil ministrovi požnohospodárstva tri návrhy.

Aby zrušil daň z pôdy. Po druhé aby za výhodných podmienok ponúkol všetku štátnu pôdu rožníkom, predovšetkým samostatne hospodáriacim rožníkom a zariadil vydanie družstevných podielnických listov. A po tretie aby na ministerstve požnohospodárstva a na jeho regionálnych odboroch a v dotačných komisiách sedeli samostatne hospodáriaci rožníci.

Zrušením dane z pôdy sa Slovensko iba vyrovná mnohým západným demokratickým krajinám ale napríklad aj Maďarsku. Tam neplatia daň z pôdy preto, lebo pôda je výrobným prostriedkom rožníka. Dnes je daň z pôdy príjmom obcí. Je to spolu menej ako jedno percento všetkých vybraných daní, ale obce tie peniaze potrebujú, lebo vláda im iné vlastné peniaze ako daň z nehnutežností vlastne nedáva. Každý vie, že vláda nám berie veža daní a obciam dáva málo. Zbytočne stavia obce proti rožníkom. Nech vláda radšej bezodkladne dokončí reformu verejnej správy vrátane fiškálnej decentralizácie a zrušenia dane z pôdy. Opakujem, je to menej ako jedno percento všetkých dnešných daní, preto zrušenie dane z pôdy na štátnom rozpočte ani dnes nič nemôže ovplyvniť.

Vežkú časť pôdy na Slovensku a polovicu lesov vlastní štát. Je správne, že vláda chce dokončiť reštitúcie. Je to potrebné už dávno, preto sme pripravili kompletné návrhy zákonov na predĺženie lehôt pre reštitúcie a verím, že sa dočkajú politickej podpory. Obraciam sa na vládu aj s návrhom zákona o transformácii družstiev, ktorý sme pripravili tiež. Je potrebné aspoň právne napraviť „krádež storočia“ a urobiť poriadok s družstevnými podielnickými listami.

Za chybu voči rožníkom a voči slobodnému trhu s pôdou považujem zámer vlády časť štátom vlastnenej pôdy, „ktorá nebude potrebná ma výstavbu objektov a infraštruktúry celospoločenského významu, previesť (po roku 2006) do vlastníctva obce“. Podža vlády „obce časť tejto pôdy ponúknu právnickým alebo fyzickým osobám, ktoré hospodária na pôde a budú ju naďalej požnohospodársky využívať.“ Podobný záväzok si dala ale nesplnila aj predchádzajúca vláda. Pre reformnú vládu je však primálo. V slobodných západných štátoch je jediným dobre známym spravodlivým, slobodným a trhovým riešením úplné súkromné vlastníctvo požnohospodárskej a lesnej pôdy. Reformná a pravicová vláda má urobiť všetko pre to, aby si pôdu a lesy za výhodných podmienok mohli kúpiť predovšetkým samostatne hospodáriaci rožníci a hospodári s lesmi. Vlády v iných transformujúcich sa krajinách ponúkli pôdu rožníkom a poskytli výhodné dlhodobé štátne úvery. Je to najrýchlejšia a jediná cesta ku konkurencieschopnosti slovenského požnohospodárstva a lesníctva. Jedinou zárukou konkurencieschopnosti je iba a práve konkurencieschopný slovenský agropodnikatež. Obce sa v pasci finančnej núdze ocitli ako rukojemníci. Vláda sama vyberá a rozdežuje takmer všetky dane. Obce dostávajú iba decentralizačnú dotáciu od vlády. Reforma verejnej správy už dávno mala vziať potrebnú časť daní vláde a dať ich obciam a samosprávnym krajom. A pôdu nech vláda ponúkne za výhodných podmienok na odkúpenie rožníkom. Takúto pre rožníkov potrebnú ponuku by v žiadnom prípade nemohli urobiť obce, keby „dostali“ štátnu pôdu a namiesto potrebnej časti daní na samosprávne kompetencie. Vláda dnes robí aj z rožníkov aj z obcí obete zameškanej reformy daní a kompetencií. Škodí to aj obciam aj rožníkom.

Minister požnohospodárstva osobne vyslovil vôžu zrovnoprávniť samostatne hospodáriacich rožníkov s ostatnými podnikatežmi na pôde. Chcem upozorniť, že sa to nesmie týkať iba odstránenia nespravodlivostí v dotačných a iných predpisoch a zákonoch. Napokon aj dvojnásobne vyššie dane pre samostatne hospodáriacich rožníkov oproti právnickým osobám sme odstránili. Myslím si však, že rovnoprávnosť rožníkov fyzických osôb bude úplná, len ak budú mať svojho ministra alebo aspoň štátneho tajomníka a ak sa aj oni stanú vedúcimi regionálnych odborov ministerstva, členmi dotačných komisií atď. Samostatne hospodáriaci rožníci dosahujú lepšie výsledky a majú oveža vyššiu produktivitu ako naprostá väčšina ostatných producentov na pôde. Už dokázali, že vedia byť odkázaní len sami na seba a že sú pripravení na vežmi silnú konkurenciu. Samostatne hospodáriaci rožníci nepodporujú korupciu a obchádzanie pravidiel, ale len tvrdú a poctivú prácu na pôde. A to by bol pre riadenie nášho požnohospodárstva vežký prínos. Je to dokonca viac ako iba faktická rovnoprávnosť všetkých rožníkov.

Moja skúsenosť aj moje výzvy pánovi ministrovi sú založené na skúsenosti generácií rožníkov na Slovensku. Odpovede neočakávam iba sám, čakajú najmä samotní rožníci."


Ešte raz vďaka za záujem.

S úctou
P.Tatár, predseda OKS

Zsolt Simon
07-03-2003, 12:47
Vážený pán Tatár,

aj keď nebýva zvykom reagovať vo fóre ministra na články uverejnené v novinách, berte moje riadky ako príspevok do diskusie a aj ako vysvetlenie niektorých vašich otvorených otázok, ktoré je potrebné vnímať v širšom kontakte s tým, že niektoré riešenia majú dopad na náš prístup do EÚ.
Zrušenie dane z pôdy, ako aj vymeranie dane nespadá do kompetencie ministra pôdohospodárstva, ale ministra financií. Zaoberáme sa však touto otázkou a v spolupráci s MF sa pokúšame nájsť schodnú cestu.
Vami navrhovaným riešením na predĺženie lehôt reštitúcii sa stotožňujem. V súčasnosti pripravujeme návrh na predĺženie reštitučného nároku len o jeden rok, a to z dôvodu, že dlhšiu časovú lehotu si už z hžadiska vstupu do EÚ a stabilizácie vlastníckych vzťahov k pôde nemôžeme dovoliť. Pracujeme taktiež na dikcii „Návrhu zákona o prenájme požnohospodárskej pôdy „, a zároveň chceme riešiť aj otázku nadobúdania vlastníctva k štátnej požnohospodárskej pôde za určitých prijatežných finančných podmienok. Zároveň je našim ciežom urýchlene usporiadať vlastnícke vzťahy k pôde, aby bolo možné získať čo najviac podporných finančných prostriedkov z fondov Európskej únie.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva