PDA

View Full Version : Smeruje slovenské včelárstvo k zániku?


Emil Svitnič
06-02-2003, 08:59
Vážený pán minister pôdohospodárstva!

So znepokojením som si prečítal výnos Vášho ministerstva zo dňa 21.1.2003. Časťou výnosu o dotáciách na chov včiel som bol nemilo prekvapený. Z daných podmienok vyplýva a to sa presne o rok ukáže, že dotácie na chov včiel nedostane väčšina včelárov Slovenska, pretože nebudú schopní dané podmienky splniť. Z minuloročných cca 63 miliónov Sk sa do včelárstva dostane iba zlomok. Podža môjho názoru menej ako 1/6. No, ako som už spomenul to budeme o rok vedieť úplne presne. Čo z toho vyplynie? Podža môjho názoru zaniknú obe včelárske organizácie, t.j. Slovenský zväz včelárov a Spolok včelárov na Slovensku. Platené sú totiž z príspevkov včelárov, ktorí ich platili z dotácií, ktoré v minulom roku boli 233,- Sk/včelstvo. Keď včelári dotácie nedostanú, spolkom príspevky nezaplatia a tie zaniknú. Chcieť od včelárov, ktorí sú v prevažnej väčšine dôchodcovia, aby zo svojich nízkych dôchodkov zaplatili príspevky včelárskym organizáciam, neprichádza do úvahy. Jednoducho to neurobia. Spolky sa starajú o osvetu a hlavne distribúciu liečiv. Keď ich nezabezpečia, choroby hlavne klieštik Varroa destructor zlikviduje včelstvá na území našej krajiny behom dvoch rokov. Včely, žiaž už v dnešnej dobe bez pomoci včelára, ktorý ich pravidelne lieči a stará sa o ne na území Slovenska žiť nedokážu.
Včely tu žili od nepamäti, milióny rokov a plnili si svoju nenahraditežnú úlohu, ktorá je hlavne v opežovaní. Je dokázané, že táto ich činnosť je až 8-krát cennejšia ako med, na ktorý sa odvolávate vo výnose. Včely treba chovať hlavne pre opežovanie, hoci aj ich produkty sú vzácne a jedinečné. Niektoré druhy rastlín bez opežovačov zaniknú, čo ochudobní genofond krajiny. Čo ďalej? Výnos je platný, podmienky v ňom stanovené zrejmä zredukujú včely i včelárov.
Žiadam a prosím Vás pán minister, pozorne sledujte túto problematiku, lebo zánik včelárstva na Slovensku môže byť vežmi rýchly. Klieštik sa reprodukuje za necelý týždeň geometrickým radom! Sledujte situáciu a zasiahnite včas, pretože na konci Vašej funkcie môže byť neskoro. Včely aj Vám, ako požnohospodárovi, ktorý dorábal ekologické produkty budú chýbať.
Nezabúdajme na výrok fyzika Alberta Einsteina, ktorý povedal: "Keď zahynie posledná včela, žudstvu ostáva 5 rokov života." Včela je najcitlivejším indikátorom životného prostredia, presnejšia ako najmodernejšie prístroje. Je totiž živá. Aj my sme zatiaž živí. Pamätajme na to!
S pozdravom
Emil Svitnič, včelár
Zavar, Mlynská 19