PDA

View Full Version : Hrubé porušenie zásad Verejného predaja obilia.


J.Miklo
01-02-2003, 10:44
Vážený pán minister.

Týmto si Vám dovožujem oznámiť hrubé porušenie "Zásad realizácie obchodnej verejnej súťaže" zo strany Intervenčnej požnohospodárskej agentúry SR ,ktorá dňa 30.januára 2003 prostredníctvom internetu predávla vybrané rastlinné komodity s tým , že tomuto predaju nepredchádzalo zverejnenie pripravovaného predaja na internete najmenej 2 dni vopred tak ako to ustanovujú horeuvedené zásady.
O tom, že táto informácia nebola zverejnená tak, ako to určujú tieto zásady môžeme dokázať najmenej 2 samostatnými subjektami, ktrorí si túto informáciu chceli na inzernente vybrať ,nebola však zverejnená.
Nepriamým svedectvom o neinformovanosti o tomto predaji cez internet svedčí aj skutočnosť, že z 219 predajov sa ho zúčastnili len: Genernákup a Gemermlyn Rimavská Sobota /subjekty s priamou závislosťou/ a Belar Novohrad, teda v podstate 2 subjekty ktoré a to je zaujímave sa k tejto informácii dostali.
Nechcem nikoho upodozrievať, len žiadam o dôsledné vyšetrenie tejto záležitost, pretože prí účasti viac subjektov na verejnej dražbe by sa mnohé predaje neuskutočnili len za vyvolavciu cenu, tak ako to bolo v tomto prípade Z tohto hžadiska žiadam, aby bol tento verejný predaj bol zrušený a voči príslušným pracovníkom vyvodená patričná zodpovednosť.
Za skoré vyriešenie tejto záležitosti vopred dakujem a ostávam spozdravom.

Zsolt Simon
11-02-2003, 10:58
Vážený pán Miklo,

pozorne som si prečítal Vašu sťažnosť na predaj vybraných rastlinných komodít a pre jej závažnosť som ju dal preveriť. Výsledok previerky poukázal na tieto skutočnosti:
Štatutárny zástupca IPA SR 27.01.2003 vydal interný príkaz č. 0004/mk/IPA/2003 na obchodnú verejnú súťaž formou verejného predaja zásob agentúry pre 5. týždeň roku 2003. Pracovníci rastlinného odboru na základe tohto príkazu ihneď 28.01.2003 spracovali jednotlivé položky pre predaj tovarov zo zásob agentúry a taktiež v ten deň aj vypracovali ponuku, ktorú zverejnili na internetovej stránke agentúry, ako je to bežnou praxou.
Po zverejnení ponuky na internete si ju pre vlastnú potrebu aj vytlačili (pre poslednú generálnu kontrolu zverejnených ponúk). Na vytlačenej ponuke je uvedený aj čas a dátum tlače, ktorý jednoznačne potvrdzuje, že ponuka bola zverejnená 2 dni pred predajom, t.j. 28.01.2003.
Zásady realizácie obchodnej verejnej súťaže v bode 3 určujú, aby ponuka bola zverejnená na internete minimálne dva dni pred konaním predaja aj s uverejnením dátumu a času začiatku a konca predaja, uverejnením názvu ponúkanej komodity, množstva, kvality, miesta uskladnenia a dodacej parity.
Na základe vyššie uvedených skutočností konštatujem, že pracovníci IPA SR neporušili “Zásady realizácie obchodnej verejnej súťaže“ pri predaji prostredníctvom internetu.
Pre Vašu informáciu ešte uvádzam, že v r. 2002 bolo prostredníctvom internetu vykonaných 11 predajov zásob agentúry bez problémov alebo reklamácií, v celkovom množstve 30,0 tis. ton obilnín v realizovanej hodnote tovaru 111,178 mil. Sk.
I napriek uvedenému tomu mi dovožte poďakovať sa za Váš profesionálny záujem, pretože som presvedčený, že len takouto adresnou a otvorenou cestou sa dá predchádzať porušovaniu zákonov a nariadení, ale aj zamedziť neoprávneným podozreniam.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR