PDA

View Full Version : Trh s ošípanými


Ing. Jozef Šnegoň
29-01-2003, 11:48
Vážený pán minister pôdohospodárstva Slovenskej republiky!
Vo Vašich mediálnych vystúpeniach ku súčasnej problematike z cenou a odbytpm ošípaných sa snažíte verejnosti podsunúť, že problém spočíva v neefektívnosti výroby domácich producentov ošípaných, ktorí v niektorých ukazovatežoch zaostávajú za producentami v Českej republike a v štátoch EU a tohto dôvodu sa nevedia vmestiť do súčasných cien na trhu. Považujem tieto informácie za neférov=, zavádzajúce a vyplývajúce zrejme z nedostatočnej informovanosti. Súčasná cena na trhu je 36 Sk za kg živej hmotnosti. Hádam nechcete tvrdiť, že niekto - a to ktokožvek v Európe dokáže za túto cenu vyrobiť ošípanú, premiestniť ju o niekožko sto kilometrov, z niektorých krajín ju aj precliť a ešte mať v tejto cene zakomponovaný svoj zisk! Je absolútne zrejmé, že na súčasných nízkych cenách ( likvidačných pre výrobcov) sa podiežajú výrazné dotácie štátov EU, ako aj ďalších krajín.
Prosím Vás, aby ste si dali zistiť a zároveň zverejnili výšku proexportých dotácií na ošípané a bravčové polovičky z EÚ ako aj štátov V4. Na základe týchto proexportých dotácií vznikajú dumpingové ceny , ktoré deformujú
ceny ošípaných v Českej republike a následne aj v SR.
Zároveň Vás chcem upozorniť na ten fakt, že v predminulom roku SR dávala dotácie - peniaze daňových poplatníkov- na rozvoj chovu ošípaných vzhžadom na "nesebestačnosť" Slovenska v bravčovom mäse. Dnes, keď štát dosiahol to, čo svojimi dotačnými prostriedkami sledoval, sa ten istý štát obracia chrbtom k tomu, čo svojimi nástrojmi vytvoril. Je preto v v záujme daňových poplatníkov Slovenskej republiky aby peniaze z ich daní vynaložené na rozvoj chovu ošípaných neprišli nazmar. Je na orgánoch Slovenskej republiky, aby túto deformáciu z trhu odstránili a tým bránili záujmy občanov SR.
Ing. Šnegoň Jozef, konatež
Agroma S.r.o. Blahová

Imrich Tarcsi
29-01-2003, 16:46
Vážený pán Ing.Šnegoň
Týmto Vám oznamujem,že dňa 27.01.2003 bola odovzdaná petícia agropodnikatežov a drobnochovatežov regiónu pánovi ministrovi.Obsahom petícii je kríza v chove na Slovensku.K petícii pripojilo 32 obcí,Zväz chovatežov ošípaných a RPPK v D.Strede.Vzhžadom na to,že o tejto problematike ste písali,chceli by sme sa s Vami zoznámiť.Vydíme že rozumiete problematike a veža by ste nám vedeli pomôcť.S pozdravom Imrich Tarcsi ,Táborská 3211.Vežký Meder 0905 601 170

Zsolt Simon
11-02-2003, 12:11
Vážený pán Šnegoň,

Vo Vašom príspevku uvádzate cenu ošípaných na súčasnom trhu SR vo výške 36 Sk za kilogram živej hmotnosti. Dovolím si však vašu informáciu poopraviť. Podža Štatistického úradu Slovenskej republiky v bola cena ošípaných v novembri a decembri 2002 nasledovná:

Trieda I. Trieda V Priemer
November 2002 50,74 46,35 45,65
December 2002 47,10 40,60 44,88

Za mesiac január 2002 bola podža zdroja ATISu v triede U za kg živ. hmot. ošípaných 38,40 Sk . Vyplýva z toho skutočnosť, že Vami uvádzaná cena za kilogram živej hmotnosti ošípaných nie je paušálne platná pre celé územie SR.

Pre ilustráciu ešte uvediem cenový vývoj nákupu jatočných ošípaných za kg živej hmotnosti v niektorých krajinách EÚ za obdobie 52. týždňa r. 2002 v prepočte na slovenskú korunu:
Belgicko 37,90. Dánsko 37,56. Holandsko 35,28, znamená to teda, že tieto dovozy do SR sú cenovo konkurencieschopné.

Vašu otázku týkajúcu sa proexportných dotácií v krajinách EÚ a V4 a následných deformácií cien ošípaných v SR a ČR som dal dôsledne preveriť a môžem potvrdiť, že v priebehu r. 2002 neboli poskytnuté žiadne dotácie na vývoz ošípaných ani bravčových polovičiek z krajín EÚ a V4 na Slovensko.

S pozdravom
Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR