PDA

View Full Version : štatút RKK


Ján Kulich
23-01-2003, 22:00
Vážený pán minister,
v náväznosti na informáciu v RN zo dňa 23.1.2003 vo veci sto dní v znamení rokovaní odzneli poznámky na adresu vypracovania dotačného výnosu na rok 2003, kde sa dohliadalo najmä na to, aby systém dotácií bol prehžadný a aby sa podporili tie aktivity , ktoré majú predpoklady byť úspešné. Nazdávam sa, že k splneniu predmetného je okrem iného potrebné podporiť i zvyšovanie rozhodovacej právomoci RO MP SR pri prerozdežovaní limitov dotačných prostriedkov v rámci regionálnych konkurzných komisií. Aby sa zabezpečila ešte väčšia transparentnosť pri poskytovaní dotácií je potrebné za neoddelitežnú súčasť dotačnej podpory považovať i prepracovanie štatútu regionálnych konkurzných komisií - štatút č. 166/2002-100 . na ktorý sa často zabúda a je takmer bez pripominkoveho konania.

Na základe uvedeného doporučujem nasledovné zmeny:

Vydať nový štatút pre regionálne komisie, alebo vypracovať výklad – usmernenie k štatútu č. 166/2002-100, tak ako je to napr. i pri dotačných výnosoch.

V čl. 2. ods. 3. upresniť časť, ktorá pojednáva, že zástupcov regionálnej slovenskej požnohospodárskej a potravinárskej komory menuje predseda komisie na základe písomného návrhu RPPK. Ktorej RPPK vzhžadom k tomu, že RPPK sú samosprávne organizácie a v niektorých regiónoch pôsobia dve i tri RPPK. Je žiadúce, vo výklade štatútu resp. priamo v štatúte určiť na základe, akých kritérií (napr. počet členských organizácií, výška poskytovaných dotácií, počet poberatežov dotácií za jednotlivú RPPK, tržby a výnosy a pod.) sa určuje početnosť zastúpenia v konkurznej komisií za jednotlivú RPPK. Do konkurzných komisií zaradiť opätovne zástupcov daňových úradov, zastúpenie SHR. Viac hlasov by mala mať samospráva a nie štátny úradníci.
Kde nie je riaditež RPPK, zástupca SHR členom komisie tak určiť, aby bol na rokovanie pravidelne prizývaný, s hlasom poradným.
Riaditelia RPPK pred zasadnutiami dotačných komisií, by mali zvolávať koordinačné porady so subjektami, ktoré predkladajú žiadosti do nastávajúcej dotačnej komisie, za účelom objasnenia prípadných sporných bodov predkladaných žiadostí o dotácie.
V čl. 2. ods. 4 je uvedené, že rokovania komisie sa môžu zúčastniť i „iné“ pozvané osoby, avšak v článku 5 predmetného odstavca je uvedené, že iné osoby zvoláva na rokovanie iba predseda písomnou pozvánkou. Článok 5 upraviť nasledovne:
a/ návrh na pozvanie inej osoby za účelom doplnenia odborných posudkov, ako aj poskytnutia informácií nutných k prerokovávaniu predložených žiadostí o dotácie, môžu predkladať i členovia komisie.
b/ aj člen komisie (nie len predseda komisie) má právo pozvať inú osobu za účelom doplnenia odborných posudkov, ako aj poskytnutia informácií nutných k prerokovávaniu predložených žiadostí o dotácie. Pod „inou“ osobou výklad usmerniť tak, že je to i osoba, ktorá podala žiadosť na dotáciu, ako aj odborník špecialista na prerokovávanú problematiku a pod.
V článku 2. ods. 5 vyšpecifikovať rozsah podkladových materiálov, ktoré sa poskytujú členom RKK týždeň pred zasadnutím RKK ( iba zoznam žiadatežov, alebo aj zoznam žiadatežov + výška požadovanej dotácie).
V článku 2. ods. 6 upresniť, že i žiadosti predložené po termíne môžu byť v odôvodnených prípadoch predmetom rokovania o čom rozhodne komisia.

V článku 3. ods. 6 zmierniť tvrdosť predmetného článku a doplniť ho tak, že pri vrátených žiadostiach dať subjektom možnosť doplnenia vrátenej žiadosti do 10 dní od doručenia v náväznosti upresniť i článok 3. ods. 9, že za nekompletnú žiadosť sa považuje až žiadosť, ktorá nebola doplnená po stanovenom termín ( napr. 10 dní).
V článku 3. ods. 7 odstrániť z predposlednej a poslednej vety nejednoznačnosť termínu s určením jedného termínu konečného na predloženie žiadosti a následne možnosť do určitého termínu opraviť a doplniť žiadosť podobne, ako je navrhnuté v článku 3. ods. 6.
V článku 3. ods. 7, doplniť, že poverení pracovníci RO MP zabezpečujú aj priebežne informovanie zverejňovaním v rámci regiónu (nielen na internetovej stránke mpsr):
ˇ poskytnutia dotácií jednotlivým subjektom napr. štvrťročne
ˇ prideleného limitu dotačných prostriedkov na jednotlivé tituly a ich rozdelenie (limit od MP, rozdelenie limitu RO MP, požiadavka subjektov na dotácie)
ˇ nových metodík a informácií súvisiacich s dotáciami
V článku 4. ods. 1 doplniť potrebu vyhlásenia priorít regiónu s prihliadnutím na priority rezortu, ale hlavne v náväznosti na koncepciu regiónu s tým, že regionálne priority budú vyhlásené a schválené za spolupráce RO MPSR, RPPK, zväzov, združení a pod.
V článku 4. ods. 2 doplniť článok tak, že záznam z rokovania RKK obdrží každý člen RKK.
V článku 4. ods. 3 doplniť možnosť odvolania sa na rozhodnutie RKK.

Pri podávaní žiadostí v určených termínoch presadiť zmäkčenie tvrdosti postihu pri omeškaní podania žiadosti, nie vylúčením z poskytovania dotácií, ale použiť systém platný v štátoch EU napr. v Rakúsku, postihom farmára za oneskorené predloženie žiadosti napr. 0,5-percentnou zrážkou z oprávneného nároku.

V rámci predvstupového procesu a zvyšujúcej sa náročnosti administratívnych činnosti v záujme odbremenenia podnikatežských subjektov pri uplatňovaní žiadosti na dotácie z národných či štrukturálnych fondov presadzovať zjednodušovanie žiadosti na poskytovanie dotácií. V náväznosti na pripravované zavedenie elektronického podpisu, vytvoriť podmienky pre elektronické podávanie žiadostí (elektronické formuláre) na dotácie tak, ako sa predpokladá i pri podávaní daňových priznaní, hlásení a majetkových priznaní prostredníctvom elektronickej pošty.

S pozdravom

Ján Kulich RPPK Prievidza

Zsolt Simon
29-01-2003, 07:36
Vážený pán Kulich,

vzhžadom na to, že sú už platné nové dotačné výnosy na rok 2003, menia sa aj štatúty tzv. konkurzných komisií.

Ďakujem Vám za Vaše konkrétne pripomienky. Postúpil som ich spracovatežom štatútov.

S pozdravom


Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR