PDA

View Full Version : Prežijú u nás génové rezervy


Ing. Peťková
21-01-2003, 18:37
Vážený pán minister,
so želaním všetkého dobrého v Novom roku, veža osobných a pracovných úspechov, by som sa chcela zapojiť do Vašej diskusie s pánmi Svobodom a Rozenbergom o situácii v chove génových rezerv furioso a nonius. Budem len heslovitá. Súhlasím s Vašim tvrdením, že chov koní je nákladný. Určite. Pracovala som 25 rokov v žrebčíne a vežmi dobre viem ako sa na chov koní nahadzovali náklady s ostatných výrobných odvetví - živočíšnej a rastlinnej výroby. Kone boli stratové, nič sa však nedialo, išli na ne predsa dotácie.
Národný žrebčín Topožčianky nepochybne žne chovatežské úspechy vo svete, ale vôbec nie s chovom Slovenského teplokrvníka. Chovatežské úspechy získavajú jeho prekrásne a bezkonkurenčné lipicáni, shagya araby a hucule. Kompetentní pracovníci Vašeho ministerstva na dianie v Žrebčíne Motešice povedali len tožko: nemôžeme nič robiť, pán "akcionár" je majitežom a môže si s celým chovom robiť, čo si len zmyslí. Tento pán vlastnil v tom čase 9,9% akcií!!!
To, že obe "inkriminované" plemená boli dotačne zvýhodnené je síce pekné gesto, ale ich vyňatie z génových rezerv môže byť tým osudným posledným klincom do truhly. Podža interpretácie dotačného výnosu to vychádza asi tak, že každý majitež kobyly furioso či nonius môže dostať túto zvýšenú dotáciu bez ohžadu na to, či kobylu pripustil k žrebcovi plemena furioso, nonius alebo k žrebcov iného teplokrvného plemena, ktoré podža štatútov plemenných kníh nie je ani povolené do oboch plemien vnášať. Je mi jasné, že obe tieto málopočetné plemená zo sveta nevymiznú. Obávam sa však, že vďaka "snaživosti" tých, ktorým lepšie vyhovuje dovoz koní na Slovensko, ako ich na Slovensku chovať, sa furioso aj nonius na tomto území dlho neudržia. Pouvažujte, prosím, o tom.

Zsolt Simon
17-02-2003, 07:19
Vážená pani Peťková,
dotačné prostriedky sa pre plemená koní Furioso a Nonius budú poskytovať na chov kobýl, ktoré sú zapísané v hlavnej plemennej knihe. Od kobyly sa musí v danom roku odchovať žriebä a financie sa prerozdelia prostredníctvom uznanej chovatežskej organizácie, ktorá vedie plemennú knihu. Ako odchované žriebä sa rozumie žriebä z jednosmernej plemenitby podža normy STN 466310.
Záleží na samotných chovatežoch a chovatežskej organizácii, aby svoje kobyly zapísané v Hlavnej plemennej knihe nepripúšťali žrebcami iných plemien a tak neničili genofond nimi chovaných zvierat.
Produkty koní Národného žrebčína Topožčianky dosahujú podža nášho názoru primerané úspechy aj v rámci plemena Slovenský teplokrvník. Účasť zástupcov tohto plemena v parkúrových a drezúrnych súťažiach je na vysokej úrovni. Dôkazom toho je aj dvojnásobná účasť na ME mladých jazdcov. Musíme si však uvedomiť, že chov koní bol počas minulej éry nasmerovaný na produkciu tzv. všestranne úžitkových koní. Šžachtenie je u koní vežmi zdĺhavý proces a prestavať určité plemeno z všestrannej na jednostrannú úžitkovosť tak, aby dosahovalo špičkové výsledky, vyžaduje mnoho námahy a času. Podža nášho názoru je cesta nastúpená v šžachtení stáda Slovenského teplokrvníka v NŽ správna a časom prinesie omnoho väčšie úspechy tamojších odchovancov.
S pozdravom
Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR