PDA

View Full Version : ochrana potravinárov SR


Šinak
21-01-2003, 15:04
Vážený pán minister!

Dovožujem si vás požiadať, v mene členov regionálnej potravinárskej komory, o zaujatie principiálneho stanoviska k zákonom o odpadoch a obaloch, vrátane vykonávacích vyhlášok, ktoré deformujú podnikatežské prostredie na Slovensku a zásadným spôsobom poškodzujú potravinársky priemysel na Slovensku.

Zákonmi o odpadoch o obaloch vytvorilo Ministerstvo životného prostredia SR model, ktorý je svetovým unikátom a nemá obdobu v EÚ. Potravinárske firmy sú v zmysle zákona o odpadoch povinné prispievať do tzv. Recyklačného fondu, ktorý nemá stanovené žiadne environmentálne ciele a súčasne si musia zabezpečiť dosiahnutie predpísaných ciežov zhodnotenia a recyklácie odpadov. De facto a de jure legislatíva v SR zaviazala potravinárov dosahovať ciele zhodnocovania obalov ako sú platné v EÚ (na vlastné náklady) a súčasne ich zaviazala povinne prispievať do neštátneho Recyklačného fondu a to až do 100% svojej produkcie. V prípade nesplnenia stanovených ciežov zhodnotenia odpadov z obalov sú potravinári povinní platiť vysoké pokuty (napriek zaplateniu všetkých poplatkov do recyklačného fondu).
To však zďaleka nie je všetko. Aj nevratné obaly je možné podža zákona zálohovať! Zálohované obaly sú potravinári povinní spätne vykupovať od obchodu, pričom záleží iba na rozhodnutí ministra životného prostredia ktoré to budú.
Konanie ministra životného prostredia Lásló Miklósa svedčí o tom, že si ministerstvo životného prostredia SR úplne poplietlo svoje úlohy a rozhodlo sa potrestať slovenské potravinárske firmy za to, že ešte vyrábajú!
Ako ináč sa dá vysvetliť prijatie vyhlášky MŽP SR č. 732/2002 o zozname zálohovaných odpadov, publikovanej v zbierke zákonov v posledných dňoch roku 2002 s účinnosťou od 1. 1. 2003, ktorej nezmyselný obsah spôsobil výrobcom nápojov (vrátane piva) priame škody vyčíslené v desiatkach miliónov Sk.

Vážený pán minister!
Nakožko veríme, že máte skutočný záujem o rozvoj potravinárstva na Slovensku, dovožujeme si Vás požiadať o účinnú ochranu potravinárskeho priemyslu pred nezodpovedným konaním Ministerstva životného prostredia SR, osobitne pána ministra Lásló Miklósa.

S úctou

Ing. Vladimír Šinák
podpredseda regionálnej potravinárskej komory

Ing. Mokrý Jozef
27-01-2003, 08:50
Bolo by ozaj potrebné seriozne sa zaoberať obidvomi zákonmi , pretože
zákony v takejto podobe sú vežmi zlé a skôr sťažujú ako užahčujú prácu
nielen potravinárom , ale všetkým podnikatežom.

Mokrý Jozef

Zsolt Simon
17-02-2003, 07:16
Vážený pán podpredseda,

so záujmom som si prečítal Váš otvorený list, v ktorom zaujímate kritické stanovisko k zákonom o odpadoch a obaloch, vrátane vykonávacích predpisov k nim.

Som rád, že aj Vy ste vyjadrili svoj názor. Môžem s Vami len súhlasiť, že pre výrobcov nie je jednoduché v krátkom časovom období zvládnuť situáciu, keď štát po dlhoročnom období legislatívneho vákua v ochrane životného prostredia začne prijímať v tejto oblasti opatrenia.

Pri tvorbe legislatívy prednostne vychádzame z požiadaviek Európskej únie, nakožko Slovenská republika je kandidátskou krajinou, ktorá sa v máji roku 2004 stane členským štátom EÚ. Nemôžeme ale tvrdiť, že našim jediným ciežom je implementovať legislatívu EÚ s ciežom zabezpečiť pre SR členstvo v nej. Ciež ochrany životného prostredia v našej krajine musí byť dominantný a ochrana životného prostredia je povinnosťou všetkých nasledujúcich generácií.

Kým odborníci v danej oblasti predikujú, že slovenský zákon o obaloch je pre životné prostredie jedným z najprínosnejších, proti niektorým jeho ustanoveniam ostro vystupujú výrobcovia. V súčasnom období každý podnikatežský subjekt produkujúci obaly a odpady z obalov musí kalkulovať s tým, že do ceny výrobku, prípadne do výšky zisku z jeho výroby sa bude premietať čiastka vyčlenená na ochranu nášho životného prostredia. Ide o trend každej vyspelej krajiny.

Dovolím si ešte podotknúť, že v súlade s ustanovením zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) texty všetkých navrhovaných právnych noriem po ich uvožnení na medzirezortné pripomienkové konanie musia príslušné ministerstvá zverejniť spôsobom umožňujúcim hromadný prístup k ich dikcii, ako napríklad na internete. Z tohto dôvodu má každý nielen možnosť, ale aj právo zúčastniť sa legislatívneho procesu.

Na základe uvedeného profesné zväzy a združenia zastúpené v Slovenskej požnohospodárskej a potravinárskej komore majú možnosť zúčastniť sa pripomienkového konania samostatne. Informácia o tom, že zákony o odpadoch a obaloch, vrátane vykonávacích vyhlášok deformujú podnikatežské prostredie na Slovensku a zásadným spôsobom poškodzujú potravinársky priemysel na Slovensku v období, keď už sú schválené a účinné, ma dostáva do ťažkej pozície, nakožko oveža jednoduchšie by sa rozpory riešili v období legislatívneho procesu.

Vážený pán podpredseda, v prípade iniciovania novelizácie dotknutých legislatívnych predpisov a po dôkladnom oboznámení sa s nimi, podporím záujmy slovenských výrobcov potravín s prihliadnutím na legislatívu platnú v krajinách EÚ.

S pozdravom


Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva SR