PDA

View Full Version : skúšanie vzoriek mlieka

Ing Ján Kliský
20-01-2003, 16:44
Vážený pán minister,
MILEX PROGRES a.s. ako realizátor twiningového projektu PHARE č.SR99/IB/AG/03 v súčasnej dobe validuje prístroje dodané v rámci uvedého programu z EU v hodnote 15 mil. Sk. V prvom štvťroku 2003 budú odovzdané tieto prístroje do trvalého užívania . Následne po ukončení projektu zakúpil Štátny veterinárny ústav v Nitre rovnaké prístroje (BACTOSCAN) pričom ani kapacita naších nie je využitá a ponúka spracovatežom mlieka rovnaké služby - analýzu vzoriek mlieka. Načo sme potom realizovali projekt ? To má Štátna veterinárna správa tožko finančných prostriedkov ? Čo sa stane s prístrojmi, ktoré nebudú využívané ? Vrátime ich do EU?
Podrobnejšie Vám píšem v liste, ktorý som odovzdal dnes do podatežne MP SR.
S pozdravom Ing Ján Kliský,riaditež a.s. MILEX PROGRES
a podpreseda SMZ

Martin Tomáška
22-01-2003, 15:04
Vážený pán minister,
plne sa stotožňujeme so stanoviskom pán riaditeža Kliského. Ako skúšobné laboratórium, ktoré bolo na základe predchádzajúceho rozhodnutia MP SR poverené na výkon centrálneho skúšobného laboratória sme sa rovnako zúčastnili spomínaného twinningového projektu v rámci ktorého sme boli vybavení rovnakou potrebnou, ale nákladnou technikou a boli sme školení v SRN na obsluhu dodaných zariadení tak, aby sme mohli poskytovať služby centrálneho skúšobného laboratória na úrovni krajín EU, podobne, ako laboratórium Milex Progres v Bratislave (fiancovanie bolo kryté z fondov PHARE a ŠR SR).
Skutočne cenovo náročná zakúpená technika (okrem iného i BactoScan) bola navrhnutá tak, aby plne pokryla potreby Slovenska a zároveň aby bola zabezpečená zastupitežnosť skúšania v prípade poruchy zariadení v niektorom laboratóriu (vzorky mlieka sa skúšajú denne). Zakúpenie ďalšieho zariadenia BactoScan preto považujeme za zbytočné a požutovania hodné, navyše keď bolo zakúpené do organizácie, ktorá bola v rámci uvedeného projektu značne materiálovo vybavená na výkon Národného referenčného laboratória pre mlieko a mliečne výrobky, v súlade s požiadavkami legislatívy EU (CD 92/46) a nie na výkon komerčného laboratória. Zariadenie BactoScan je podža nášho názoru skutočne potrebné iba na výkon rutinného skúšania a nie pre plnenie úloh NRLM. Riešenie, že ŠVPÚ Nitra bude vykonávať ako úlohu NRLM, tak aj CSL sa nám zdá byť nešťastné pre efektívne fungovanie spožahlivého systému kontroly kvality surového mlieka s priamym dopadom na jeho oceňovanie.

Zsolt Simon
24-02-2003, 15:40
Vážený pán,
otázka ktorú ste mi položili má širšie súvislosti a jej riešenie vyžaduje väčší časový rámec. Ihneď po vašom upozornení som požiadal Štátnu veterinárnu správu o stanovisko a návrh riešenia. Odpoveď, ako aj ich prístup k danej problematike bol nedostatočný a tak som bol nútený pristúpiť k razantnejšiemu riešeniu, ktoré si však vyžiada určitý čas. O výsledku Vás budem informovať ihneď, ako to bude možné a to prostredníctvom Sekcie požnohospodárstva, potravinárstva a obchodu, Odboru potravinárstva a výživy.

S pozdravom

Zsolt Simon
minister pôdohospodárstva