PDA

View Full Version : Sektorový operačný program- pripomienky k materiálu

Ing. Frič Pavol
08-01-2003, 12:33
Vážený pán minister,

dovožte mi, aby som Vám zaželal v novom roku veža zdravia, mnoho síl a elánu vo Vašej práci, počas celého roku 2003.

Súčasne mi dovožte, aby som zareagoval na pripravovaný dokument, ktorý bol zverejnený pod názvom "Sektorový operačný program - požnohospodárstvo, vidiecky rozvoj a rybárstvo".

V zmienenom dokumente v časti "Zlepšenie spracovania a predajnosti požnohospodárskych produktov" (časť 1.2) nie je obsiahnutá podpora podnikov, ktoré zabezpečujú výkup rastlinných komodít od prvovýroby, jej ošetrenie, spracovanie a následne výrobu kŕmnych zmesí.
Oblasť ošetrovania a spracovania zrnín a výroby kŕmnych zmesí sa po vstupe do EÚ i v tomto predvstupovom období javí ako jedna zo strategických oblastí, zabezpečujúcich jeden z článkov výživy žudí.
Hlavne z dôvodu zabezpečenia zdravej výživy žudstva prostedníctvom ekologicky správneho ošetrovania rastlinných komodít a výroby kŕmnych zmesí je potrebné investovať do technológie a rozvoja spracovania surovín a do nových technologických postupov výroby kŕmnych zmesí, ktoré sú plne kompatibilné s výrobcami z EÚ, hlavne vo vzťahu na certifikáty ISO 9001 a HACCP.

Verím, že na túto dôležitú oblasť, ktorá je chrbtovou kosťou v oblasti služieb požnohospodárskej prvovýroby sa pozabudlo iba nedopatrením a následne budú do "Sektorového operačného programu" zaradené i opatrenia a podmienky poskytnutia podpory i v tejto oblasti.

S úctou

Ing. Frič Pavol
Výrobno-obchodný námestník

Zsolt Simon
20-01-2003, 13:00
Vážený pán Ing. Frič,

dovožte, aby som Vám odpovedal na Vaše pripomienku, týkajúcu sa návrhu "Sektorového operačného programu - požnohospodárstvo, vidiecky rozvoj a rybárstvo" v časti "Zlepšenie spracovania a predajnosti požnohospodárskych produktov".

Návrh SOP, zverejnený na internetovej stránke MP SR, ku ktorému vznášate pripomienku, je - ako je uvedené v jeho názve - rámcovým návrhom. Znamená to, že ide o prvý návrh, ktorý sa ďalej dopracúva. Ciežom jeho zverejnenia bola i snaha o verejnú diskusiu k tomuto zásadnému programovaciemu dokumentu. Z Vašej reakcie, ako aj ďalších písomných pripomienok je zrejmé, že tento zámer spĺňa svoj účel.

Ako som už uviedol, SOP sa ďalej dopracúva a už dnes je v opatrení 1.2 Zlepšenie spracovania a predajnosti požnohospodárskych produktov" nasledovný popis opatrenia:

Orientácia podpory je smerovaná predovšetkým na zvyšovanie konkurencieschopnosti podnikov spracovania požnohospodárskych produktov. Podpora v tomto opatrení je zameraná na realizáciu investičných aktivít do spracovania požnohospodárskych produktov podporou
- technológií príjmu, spracovania a výroby, plnenia, balenia a skladovania
- technológií tepelných úprav ( chladenia, mrazenia a pod.)
- hygienicko-sanitných režimov,
- technológií na ochranu životného prostredia (čistenie odpadových vôd, spracovanie odpadov a pod).

Podpora bude poskytovaná osobám, nesúcim konečnú zodpovednosť za finančné zabezpečenie investícií v podnikoch:
- s preukázatežnou ekonomickou životaschopnosťou a
- ktoré spĺňajú minimálne normy v oblasti životného prostredia, hygieny a zdravého chovu zvierat.

Investície musia prispieť k zlepšeniu situácie v danom sektore základnej požnohospodárskej výroby. Výrobcom týchto základných výrobkov sa musí zaručiť primeraný podiel na výslednom ekonomickom prínose.

Z uvedeného popisu vyplýva, že v rámci návrhu SOP sa nevylučujú činnosti, ku ktorým ste vzniesli pripomienku.

Sektorový operačný program Požnohospodárstvo, vidiecky rozvoj a rybárstvo ako súčasť Národného rozvojového plánu SR bude po schválení vládou SR predložený Európskej komisii. SOP bude tiež následne rozpracovaný do Programovom doplnku SOP, ktorý bude obsahovať detailné popisy jednotlivých opatrení.

Ďakujem Vám za Vaše pripomienky.
S pozdravom

Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR