PDA

View Full Version : Podajme si ruky.


RPPK Topožčany
08-01-2003, 09:38
Vážený pán minister!

Vežmi som sa tešil na stretnutie s Vami, ktoré sa konalo 17. decembra 2002 v Agroinštitúte Nitra. Podža rozhovorov s ostatnými účastníkmi "porady", mali pôvodne ten pocit aj oni. Čas strávený v Nitre však nebol adekvátny tej očakávanej radosti. Očakávali sme totiž, že sa viac dozvieme o tom, ako bude rezort pracovať v úvodnom roku pred vstupom do EÚĄ. Dozvedeli sme sa veža vecí o tom, ako sa vyjednávalo vKodani, avšak málo o tom, ako sa to bude realizovať u nás doma. Očakávali sme že sa otvorí diskúsia o postavení samosprávnych orgánov v novom systéme členstva v EÚ, žiaž toto očakávanie sa nenaplnilo. Nedozvedeli sme sa ani o minimálnej cene mlieka, ani o kvótovaní mlieka pre rok 2003. Krátko na to sme sa však dozvedeli zverejnením trhového poriadku na mlieko a zásadami kvotácie takmer všetko. Ďalšia s kompedencií sa odoberá samospráve, teda konkrétne, regionálnym útvarom SPPK.
Dnes (8.januára 2003) naši členovia a výrobci mlieka nevedia kto im tú 1/4 kvóty mlieka na 1. štvrťrok pridelí. Doteraz sme to boli my, na RPPK. Tu sa na nás obracali a už v decembri mohli uzatvoriť na základe pridelenej kvóty hospodársku zmluvu z odberatežom. Už ôsmi deň sa dodáva mlieko do mliekarní bez krytia zmluvou !!! Máme málo problémov s inými komoditami? Potrebujeme si vyrábať problémy už aj s mliekom? Keďže sme nedostali možnosť diskutovať toho 17.decembra v Nitre, pýtam sa teraz na stránke Vášho fóra:
1. Je pravdou že pripravujete na MP SR návrh novely Zákona 30 /1992 Zb- Zákon o požnohospodárskej a potravinárskej komore a to tak, že členstvo bude nepovinné?
2. Prečo buduje ministerstvo nový informačný systém, keď SPPK ho má vybudovaný a stačí uzatvoriť s SPPK zmluvu o poskytovaní (vzájomnom) informácií? Nedali by sa tie prostriedky využiť na iné účely v rezorte?

Nezáujem o produkty RPPK zo strany MP SR (tak sa nám to javí na prelome rokov 2002/2003) dehonestuje prácu desiatok žudí, stojacich pri zakladaní tohoto samosprávneho orgánu, ktorý mimochodom je tu zo
zákona už 10 rokov.

Verím, pán minister, že odpoveďou na tieto moje otázky sa upokojí hžadina na pôde komory. Tým sa vytvorí dosť priestoru pre tvorivé konanie
nás všetkých, ktorý chceme svojim dielom povzniesť úroveň nášho požnohospodárskeho rezortu, ktorého sme neoddelitežnou súčasťou.

S pozdravom

Ing. František Streďanský, RPPK Topožčany

Zsolt Simon
20-01-2003, 11:03
Vážení predstavitelia regionálnych požnohospodárskych a potravinárskych komôr,

dovožte, aby som sa vyjadril k Vašim podnetom, ktorými reagujete na nový Trhový poriadok na mlieko. Je pravdou, že v ňom dochádza k podstatným zmenám v postupe a organizácii kvótovania surového kravského mlieka. Pokúsim sa stručne zhrnúť argumenty, ktoré nás viedli k takémuto spôsobu administrácie mliečnej kvóty.

Podža Zásad organizovania a podpory trhu a Trhového poriadku, schváleného vládou SR, ide o štátnu kvótu, ktorá tvorí dodávkovú kvótu a kvótu priameho predaja vo výške 1 013 316 ton, vrátane štátnej rezervy. Slovenská republika prijala taký systém rozpisu kvót , aký je v Európskej únii. Gesciu nad štátnou kvótou má štát a ministerstvo ním poverilo Intervečnú požnohospodársku agentúru. Do vstupu do EÚ nám zostáva niečo viac ako rok, je preto nevyhnutné, aby sa IPA ako inštitúcia, ktorá bude súčasťou Jednotnej platobnej agentúry, v praxi naučila kvótu administrovať tak, ako to na ostro pôjde od mája 2004. Podobne k tejto problematike pristupujú aj v iných prístupových krajinách. Napr. v Českej republike administruje kvótu Štátny požnohospodársky intervenčný fond.

Podža usmernenia, ktorými sme oslovili naše regionálne odbory, vidíme hlavné rozdiely oproti doposiaž uplatnenému postupu v zmene termínu začiatku kvotačného roka. Prvý štvrťrok 2003 je z tohto pohžadu atypický, pretože kvotačný rok – rovnako ako v EÚ – bude trvať od 1.4. do 31.3. nasledujúceho roka. Mliečna kvóta sa bude deliť na dodávkovú (predaj do mliekarní a kvótu priameho predaja (konečnému spotrebitežovi), s určením referenčného obsahu tuku kvótovaného mlieka každému výrobcovi.

Venujme sa teraz kvóte na 1. štvrťrok. Podža platného výnosu a Trhového poriadku pre mlieko sa stanovuje na obdobie od 1.januára 2003 do 31.marca 2003 kvóta predaja surového kravského mlieka vo výške 25 % z pridelenej ročnej kvóty roku 2002. Dokladom výrobcu mlieka o pridelenej kvóte na 1.štvrťrok 2003 je vydaný kvotačný list na rok 2002.

Pre zjednodušenie postupu budú kontaktným miestom pre určenie kvót regionálne odbory MP SR, ktoré podklady postúpia na Intervenčnú požnohospodársku agentúru, kde sa kvóty definitívne spracujú. Predpokladáme, že spolupráca medzi pracovníkmi ministerstva a samosprávou na regionálnej úrovni bude naďalej fungovať a preto odmietam názory, že o kvótach sa bude rozhodovať v Bratislave za zeleným stolom. Treba tiež povedať, že mliečna kvóta na rok 2003 bude o niečo nižšia ako na rok 2002 a bude tvoriť asi 96 – 97 % minuloročnej skutočnosti.

Intervenčná požnohospodárska agentúra usmernila RO MP SR, aby poskytli všetky potrebné informácie dotknutým podnikatežom. Nie je teda žiadna obava, že rozpis kvóty predaja surového mlieka na 1. štvrťrok 2003 bude sprevádzať chaos. IPA upravila aj osobitné situácie, napr. postavenie výrobcu, ktorý je nástupcom po výrobcovi s pridelenou kvótou v roku 2002. V tomto prípade sa pridelené kvóta predchodcu a nástupcu výrobcu za rok 2002 spočíta a toto číslo sa stane základom pre výpočet 25 %-nej kvóty na 1.štvrťrok tohto roku. V prípade, že ide o začínajúceho podnikateža, ktorý je účastníkom trhu a spĺňa aj ostatné podmienky Trhového poriadku, pridelí sa mu kvóta na obdobie od 1.1.2003 do 31.3.2003 vo výške 1 000 litrov mlieka na kravu podža očakávaného priemerného stavu v 1. štvrťroku 2003. V prípade potreby je možné do termínu zaslania protokolu o pridelenej kvóte (15.1.) kvótu v regióne prerozdeliť medzi výrobcov mlieka za predpokladu, že nebude prekročená 25 % výška kvóty za celý región.

Pokiaž ide o prevzatie informačného systému SPPK, chcem Vás informovať, že ministerstvo nebude zatiaž zavádzať nový počítačový systém na administrovanie mliečnej kvóty, ani preberať ten, ktorý má SPPK. Bolo by to zbytočné, keďže IPA bude súčasťou Jednotnej platobnej agentúry, ktorá je v procese budovania. Celý administratívny a kontrolný systém platobnej agentúry musí byť jednotný a kompatibilný s EÚ.

Vo Vašich názoroch zaznela aj otázka, či ministerstvo pripravuje novelu zákona č. 30/1990 Zb. o SPPK? Odpoveď je jednoduchá: nepripravuje. Táto vláda si však vo svojom programovom vyhlásení predsavzala, že bude iniciovať takú zmenu legislatívy, aby členstvo vo všetkých profesných komorách bolo nepovinné. Výnimku by mali tvoriť len tzv. stavovské komory – lekárska a veterinárna.

Bol by som vežmi rád, keby si požnohospodárska samospráva našla svoje pôsobenie v oblastiach, kde sú jej kompetencie nezastupitežné. Považujem spoluprácu ministerstva s SPPK za dôležitú, komora však nemôže suplovať kompetencie štátneho orgánu. Verím, že napriek „kauze“ kvóty na mlieko si so samosprávnymi orgánmi nájdeme také spôsoby komunikácie, ktoré budú na prospech podnikatežom v požnohospodárstve.

S pozdravom


Zsolt Simon,
minister pôdohospodárstva SR